Отличие за Чериът Моторс за електрическия автобус в София

Чериът Моторс АД бе отличен с наградата за зелена инвестиция за електрическия автобус в София в националния конкурс „Най-зелените компании в България 2014“, организиран от b2b Media за пета поредна година.

Сигурно сте виждали зеления електробус по тролейбусна линия №11 – от Сточна гара до гара Искър, който се движи тестово от май 2014 и вече доказа предимствата си: екологичен, безшумен, ефективен и икономичен.

Връчвайки отличието, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев подчерта, че освен финансовото измерение на преките чуждестранни инвестиции от изключително значение е тези инвестиции да бъдат направени интелигентно, с грижа за здравето на хората и природата.

Електробусът на Чериът Моторс е от ново поколение, задвижва се от ултракондензаторна технология, а не от батерии. Новата технология позволява редовна експлоатация на превозното средство в температурен диапазон от -25 C° до 60 C°, което не е възможно за електрическите автобуси с батерии. Другите предимства са издръжливостта, значително по-високия жизнен цикъл и безопасността на ултракондензатора. Новата технология е патентована и произведена от шанхайска фирма „Аоуей“, а превозните средства са в експлоатация вече девета година София стана първия европейски град, в който се движи електробус с ултракондензатор.

През м. октомври на 2014 г. електробуса бе направено независимо отчитане на консумираната енергия, което доказа, че Чериът е-бус е най-икономичния електробус, който може да се видни днес в Европа. Това го превръща и в най-икономичното превозно средство за целите на градския транспорт. За сравнение новите тролейбуси движещи се от скоро по улиците на град София са с около 50% по енергоемки спрямо Чериът е-бус. Причината за това преимущество се дължи на високата степен на енергийна рекуперация благодарение на ултракондензаторната технология.

Електробусът на Чериът Моторс се зарежда с електрическа енергия от две зарядни станции, намиращи се на последните спирки по маршрута му, което от своя страна премахва нуждата от изграждане на инфраструктура по линията. С едно зареждане на ултракондензатора, което отнема около шест минути автобусът може да измине разстояние от около 20 км, което досега не е било постигнато от нито една от съществуващите ултракондензаторни технологии или батерии.

Електрическите автобуси са безалтернативно превозно средство за градския транспорт. Всички европейски столици вече са предприели конкретни стъпки за въвеждането на електробуси в транспортните си схеми или за определянето на зони с нулеви емисии, в които ще могат да се движат само електрически превозни средства и електробуси. Много градове в Европа започнаха да въвеждат забрани за закупуване на дизелови автобуси за целите на градския транспорт. Очакванията са в рамките на следващите пет години дизеловите автобуси и тролейбуси да бъдат изместени от въвеждането на електробуси.

Очаква се до края тази година Чериът е-бус да се включи експериментално в транспортните схеми на други български градове.

Освен в България интерес към Чериът е-бус има от съседни държави както и от държави като Австрия, Холандия и Германия, в които електробусният транспорт се превръща в основна тенденция.

„Чериът моторс“ е акционерно дружество регистрирано в България през юли 2013 г. с капитал от 50 000 лв. Акционерите са трима, като мажоритарен собственик е „Пандом Бъсис БГ“ ООД, което държи 50.01% от капитала. Дружеството е собственост на израелската „Пандом Грийн Транспортейшън“ и Цви Цимерман.


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/baepsorg/public_html/wp-content/themes/wpex-pytheas/content-related-posts.php on line 24