В София вече се движи първото електрическо такси

Първото електрическо такси тръгна в София тръгна в средата на август тази година. Разходите за 100 км пробег струват два лева. То е безплатно за клиентите, защото е част от пилотен проект на Yellow Taxi с KIA Soul EV. Проектът тества възможностите този тип кола да бъде използвана за редовно такси в София.

KIA Soul EV е първият корейски изцяло електрически модел с нулево ниво на вредни емисии. Колата безпроблемно и лесно се зарежда във всяка стандартна 120V електрическа мрежа или конвенционално 240 V зарядно устройство, като с едно зареждане електромобилът изминава 212км. Зареждането на батериите може да стане от всеки контакт за пет часа. 80% от капацитета на акумулаторите се достига за половин час на станции на бързо зареждане.

„За нас това е важна стъпка както за развитието на компанията, така и за развитието на такси бизнеса като цяло. Ако успеем да наложим подобни автомобили за таксита, то положителните страни ще са много както за града, така и за жителите“, казва Калин Кокошаров, изпълнителен директор на Yellow Taxi.

Електротаксита вече се движат в редица европейски столици, Амстердам и Лондон са сред първите. Тестова кампания въврви в момента в Ню Йорк, където шест електрически автомобила се тестват за таксита в рамките на 12 месеца. „За момента всички данни, които имаме от подобни инициативи, са обнадеждаващи, защото освен, че колите са щадящи природата, са и доста по-изгодни за шофьорите“, допълва Кокошаров.

КИА Моторс България е първата компания, която предлага на собственици на електрически превозни средства да заредят безплатно своите електромобили. На територията на търговско-сервизния комплекс на марката в София – бул. „Цариградско шосе“ 144, компанията монтира специална зарядна станция KEBA, подходяща за зареждане на всички марки и модели електрически возила, които разполагат със заряден кабел за Тип 2 контакт. Подобна станция ще има и на територията на Yellow Taxi.

 


 


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/baepsorg/public_html/wp-content/themes/wpex-pytheas/content-related-posts.php on line 24