Нова система за споделяне на електромобили в Копенхаген

Транспортната компания Arriva е закупила 400 броя BMW i3, които от началото на септември ще бъдат използвани в Копенхаген на принципа на споделянето, съобщава State of Green.

Жителите на града могат да разчитат на електромобил 24 часа в денонощието. Цената е 3,95 датски крони (около 1 български лев) на минута. Колите трябва да се паркират в Копенхаген-град и Община Фредериксберг, както и в зоните на болница Хвидровре и Датския технологичен институт.

Концепцията вече е тествана в редица големи европейски градове, а в Копенхаген компанията Car2Go оперира с интелигентни петролни коли. Arriva обаче прави стъпка напред, като ще използва електрически BMW. Фирмата е във връзка и с E:ON за изграждането на зарядни станции, тъй като се очаква търсенето им да расте.

Решение срещу задръстванията в градовете
Според проучвания, правени от фирми за споделяне на коли и от експерти по трафика, една споделена кола замества между 4 и 15 коли и със сигурност спомага да бъдат намалени задръстванията в градовете. Проучване в Мюнхен, направено на основата на платформата DriveNow, показва, че девет процента от собствениците на коли са ги продали, след като са започнали да използват системата за споделяне на коли.

С Rejsekort (“Пътническа карта“ – електронна билетна система, която унифицира различните транспортни оператори, транспортни зони, билетната система в Дания) е възможно да се отключи колата, както и да се плати за използването ни.

Заредената кола се възнаграждава
Може би с изключение на Тесла все още проблем за електромобилите е пробегът. Как клиентите на споделената електрическа кола могат да са сигурни, че батерията е достатъчно заредена. „BMW i3 може да кара с едно зареждане от 140 до 160 километра. Не очакваме толкова дълги индивидуални пътувания в градовете, максимумът е може би 15-20 километра. Това означава, че колата може да издържи най-малко шест-седем пътувания на ден. А това е доста за споделена кола“, обяснява Николай Венделбо, главен изпълнителен директор на Arriva.“Ако след приключването на използването на колата, клиентът е заредил колата, той ще има допълнителни минути в сметката си. От своя страна Arriva има екип, който гарантира, че колите са почистени и заредени“. В допълнение: Компанията регистрира колите, когато не се използват, а не когато клиентите ги карат.

Копенхаген е известен със зелените си политики. През 2014 градът беше Европейска зелена столица.

Двойно повече електрически коли
През първата половина на 2015 по пътищата на Дания се движат нови 1 265 електрически автомобили. По данни на Датския електромобилна асоциация това е растеж от 110 процента в сравнение със същия период на миналата година.

 


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/baepsorg/public_html/wp-content/themes/wpex-pytheas/content-related-posts.php on line 24