БАЕПС е част от инициативата „София – Европейска зелена столица“

Българската Асоциация Електрически Превозни Средства (БАЕПС) е сред осемнайсетте неправителствени организации, които се обединиха в инициативата „София – Европейска зелена столица“ и днес изпратиха писмо до кандидатите за кмет на София в местни избори-2015. Писмото бе символично връчено от малката София точно в деня на София.

Инициативата предлага концепция за превръщането на столицата в по-чист град с по-здравословна среда за живеене и по-малко бедствия.

Инициативен комитет „София – Европейска зелена столица“ цялостна концепция от политики и мерки, както и първи стъпки за подобряване на градската среда. Реализацията им би направила града ни по-чист и здравословен, както и по-удобен и приятен за живеене. Само воля е нужна на Столична община, за да реализира тези стъпки и да превърне града ни в екологичен град за пример – истински зелена европейска столица при трайно сътрудничество с гражданите и бизнеса. Експертите от ИК „София – Европейска зелена столица“ съюзиха своите компетенции за създаването на “пътна карта“ за този преход. Тяхната инициатива предлага от набор политики за синхронизирано екологично развитие на всички жизнени системи на града.

Заложените в концепцията политики и мерки могат да бъдат реализирани в краткосрочен план и да осигурят по-чист въздух с по-малко въглеродни емисии и фини прахови частици, повече възможности за връзка с природата, повече възобновяема енергия, по-малко отпадъци и по-ефективното им обработване, по-екологичен и по-удобен транспорт, повече зелени работни места.

Поетапно въвеждане на електротранспорт в държавните и общинските институции, схема за споделени електромобили от 100 електромобила, изграждане на зарядни станции за електромобили на обществени места (500 стоянки със зарядни колонки в кварталите с жилищни кооперации) са само част от електромобилните идеи, заложени в платформата. Ето и други: приемане на ясни и лесни за изпълнение общински правила и условия за монтаж и узаконяване на зарядни станции, въвеждане на автобусни линии с електробуси, автобусните линии, които отиват до Витоша, да се обслужват изцяло от електрически автобуси, интегриране на зарядни станции за електромобили в стълбовете на уличното осветление, възможност на паркинги да се зареждат електромобили; задължение всеки паркинг с над 20 места да има зарядна станция и др. Вижте пълния план тук.

С приемането на предложената концепция като бъдещ план за развитие София би имала основание и да кандидатства и шанс да спечели конкурса „Европейска Зелена Столица 2019“.

 

Зад инициативата „София – Европейска зелена столица“ застанаха 18 неправителствени организации, фокусирани върху различни аспекти от опазването на околната среда, обществото, градоустройството и градската среда, транспорта. В Инициативния комитет участват експерти от “Грийнпийс” – България, „Велоеволюция“, Българска соларна асоциация, Фондация ЕкоОбщност, Сдружение „Див Рошков“, Българско дружество за защита на птиците, Гражданска Инициатива „Зелени релси в София“, Био Град София, Хранкооп – София, „Спаси София“, Индустриален клъстер Електромобили, Екологично Сдружение „За Земята“, Българска асоциация за електрически превозни средства, Електромобили.БГ, Сдружение Провокад, dontDIY, Фондация ФОРУМ, Гражданска инициатива Релсов обществен транспорт, инициатива „Зеленият град“ (Асоциация на производителите на декоративни растения в България и Съюз на ландшафтните архитекти) и др. Координатор на Инициативния комитет е Група Град. Инициативен комитет „София – Европейска Зелена Столица“ остава отворен за всички граждани и организации, които в тази кауза припознаят своите цели, стремежи и идеи за устойчивото развитие на София.


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/baepsorg/public_html/wp-content/themes/wpex-pytheas/content-related-posts.php on line 24