Българските институции да помислят сериозно за електромобилността

Според Българската Асоциация Електрически Превозни Средства (БАЕПС) дизеловият скандал с Фолксваген трябва да подтикне институциите в България трябва да обърнат внимание и да търсят дългосрочни решения за екологичен транспорт, какъвто е електротранспорта.

Дизелови автомобили в България, производство на „Фолксваген груп“, които може да са оборудвани със софтуера за манипулиране на тестовете за емисиите вредни газове на автомобилите, са близо шест хиляди. Собствениците им ще бъдат уведомени от компанията-вносител за възможно решение за подобряване на отделените газове, докато вносителите в редица страни като Швейцария, Холандия, Белгия и Италия спряха продажбите на засегнатите модели.

Дизеловият скандал е върхът на айсберга и повод в България да се обърне внимание големия брой замърсяващи коли. Поне един милион от общо трите милиона леки автомобили в България са дизел, огромен процент от всички коли са на възраст над 15 години. Точно старите дизеловите автомобили, наред с битовото отопление, са причината за 90 процента от замърсяването на въздуха в България. Колите са и една от основните причини за шумовото замърсяване на големите градове и най-вече на София.

„Както знаем София е европейската столица с най-мръсен въздух и най-високи нива на шумово замърсяване. Това засяга особено силно децата и подрастващите. Трайното решение са конкретни действия за насърчаване на електромобилността и конкретен план за София“, казва изпълнителният директор на БАЕПС Ангел Николов. „Политиките и механизмите са ясни, трябва воля за промяна и реални стъпки от страна на институциите“.

Поетапно въвеждане на електротранспорт в държавните и общинските институции, схема за споделени електромобили от 100 електромобила, изграждане на зарядни станции за електромобили на обществени места (500 стоянки със зарядни колонки в кварталите с жилищни кооперации) са само част от електромобилните идеи, които могат да направят София по-зелена и дори да я превърнат в европейска зелена столица. Тези идеи са част от предложенията на Инициативния комитет „София – европейска зелена столица“. Зад инициативата заставата 22 неправителствени организации, сред които и БАЕПС. Досегашните градове, обявени от ЕК за „европейска зелена столица“ имат ясни и конкретни електромобилни планове и работят по тях.

София може да тръгне по техния път и с останалите идеи на „София – зелена столица“: приемане на ясни и лесни за изпълнение общински правила и условия за монтаж и узаконяване на зарядни станции, въвеждане на автобусни линии с електробуси, автобусните линии, които отиват до Витоша, да се обслужват изцяло от електрически автобуси, интегриране на зарядни станции за електромобили в стълбовете на уличното осветление, възможност на паркинги да се зареждат електромобили; задължение всеки паркинг с над 20 места да има зарядна станция и др.

 Повече информация за електромобилността и БАЕПС: https://baeps.org/
Следвайте Асоциацията и във фейсбук