ГЛАСУВАТЕЛ – 2015: преценете обещанията за екомобилността

Две неправителствени организации – Българска Асоциация Електрически Превозни Средства (БАЕПС) и Велоеволюция, предлагат онлайн-платформа, чрез която избирателите в София могат да разберат до коя от партиите са най-близо, като се имат предвид техните обещания за екомобилността в местни избори-2015.

 

ГЛАСУВАТЕЛ представя по прегледен и бърз начин вижданията на основните партии в София за два ключови елемента на устойчивата мобилност: велосипедния и електромобилния транспорт.

 
Формулирането на въпросите и скалата за оценяването на позициите на партиите и тежестта им, е изцяло направено от експертите в двете организации, а не от партийните централи. „Старали сме се обективно да прочетем програмите и да извлечем най-важното по темата на екомобилността. На места сме допълвали кратки бележки, за да обърнем внимание какво програмите не засягат“, обяснява Радостина Петрова от Велоеволюция.„Не коментираме дали програмите са реалистични, цялостни и изпълними ли са в четиригодишния мандат на тези избори. Преценката и решението за кого да гласуват са на избирателите“, допълва Ангел Николов от БАЕПС.

 
Двете организации са насочили вниманието си към основните парламентарно представени партии. Списъкът е допълнен и с извънпарламентарните ДЕОС като нова формация, произлязла от амбициозни протестиращи и ПП Зелените като логична платформа за подкрепа на екологичен транспорт. От БАЕПС и Велоеволюция са изпратили запитване до всички партии на официално обявените в публичното пространство контакти. На базата на отговорите им, както и от официално публикуваните политически програми са обобщени отговорите на важните въпроси за развитието на велосипедния и електромобилния транспорт в София. В изследването няма да намерите партиите, които не са откликнали на идеята на двете неправителствени организации или пък чрез търсене в интернет не се намират предизборни платформи.

 
„Можем с радост да отбележим, че велосипедната тема вече е неизменна част от транспортните политики на всяка от основните политически сили. Но няма партия, която да приоритизира предложените мерки – по важност, по време, по място…“, казва Радостина Петрова от Велоеволюция. „Няма партия, която да посочва как реалистично ще финансира предложените мерки – не просто велосипедните, а никои мерки. Само една партия предвижда адекватни подробни мерки за постигане на взаимовръзки между велосипедите и останалия транспорт. Само една партия заявява нещо за начина на провеждане на задължителните според закона обществени обсъждания за планове и проекти за градската среда“.

 
„Електромобилността е в платформите на шестте партии, които участват в ГЛАСУВАТЕЛ. И това е окуражаващо и обещаващо, че се върви към промяна в София, един от най-прашните и шумни европейски градове “, казва Ангел Николов от БАЕПС. „Проблемът е, че голяма част от електромобилните идеи са представени схематично, разпокъсано, без финансова обосновка и конкретни срокове. Партиите, които влязат в новия Общински съвет трябва да работят за това обещанията им да бъдат превърнати в конкретни планове, които да бъдат изпълнявани. От БАЕПС се ангажираме да следим за това.“

 
От Велоеволюция и БАЕПС подчертават, че ГЛАСУВАТЕЛ няма спонсорство или финансиране по проект, както и каквато е да друга външна подкрепа, направен е от доброволци на двете организации.

 
От двете организации са на мнение, че ГЛАСУВАТЕЛ ще подтикне жителите на София да гласуват, както и да направят информиран избор на местни избори-2015. Надяват се и на активността на софиянци да изискват от партиите да следват своите обещания и след 25 октомври.

 
Велоеволюция и БАЕПС са сред 22-те неправителствени организации, членове на платформата „София – европейска зелена столица“.

 

 

Вижте ГЛАСУВАТЕЛ тук: http://velobg.org/glasuvatel-2015


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/baepsorg/public_html/wp-content/themes/wpex-pytheas/content-related-posts.php on line 24