Втори електробус се движи тестово във Велико Търново

От днес по улиците на Велико Търново за около месец тестово се движи електробус на на израелската фирма „Чериът моторс”.

Така Велико Търново се нарежда сред малкото български градове, които са имали възможността в реално време да тестват двете водещи и най-модерни технологии в областта на електрическият обществен транспорт в момента в Европа и света.

През лятото на тази година в Старата столица в продължение на няколко дни и до съседните градове се движи електробус с батерии. Електробусът на „Чериът моторс” работи с ултракондензаторна технология. За зареждането му са нужни две станции, с мощност 150 киловата, разположени от крайна до крайна спирка. Зареждането става в рамките на 5-6 минути, което съвпада с почивката на шофьорите. Разходът за километър пробег е 15 стотинки. Едната от изградените зарядни станции вече е изградена на обръщалото на автобусите в кв. „Бузлуджа“.

Електробусът е най-икономичният транспорт през целия период на експлоатация от 10-12 години и най-екологичният.

Преди да дойде в старата столица, електробусът е тестван близо година в София. Такава модерна машина има само в Тел Авив, а отскоро ще влезе в движение и в наша съседна държава. С нея в много голяма степен би се решил проблемът с вредните емисии във въздуха, съобщават от общинската администрация.

Предстои да бъде направен избор на най-подходящата и ефективна технология за условията на Велико Търново и близките населени места при предстоящото кандидатстване за европейско финансиране, на което общината вече има право с преминаването си във втора група от градове в България. Изграждането на интегриран, устойчив и екологичен градски транспорт е един от приоритетите на общината през следващите години.

 

Вижте повече в репортажа на БНТ


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/baepsorg/public_html/wp-content/themes/wpex-pytheas/content-related-posts.php on line 24