БАЕПС: Инициативата на МОСВ заслужава подкрепа

Българската Асоциация Електрически Превозни Средства подкрепя инициативата на Министерството на околната среда и водите за частично субсидиране на покупките на електромобили от българската администрация. Според БАЕПС инициативата ще стимулира развитието на електромобилността в България и ще даде пример за следване от държавни институции, бизнеса и частни потребители.

През 2016 година МОСВ планира един милион лева от Националния доверителен екофонд за частично субсидиране при купуването на електро- и хибридни автомобили и екобусове от държавната и общинската администрация. Средствата в Националния доверителен екфонд са от търговията с парникови газове. Според министъра на околната среда и водите Ивелина Василева администрацията ще даде пример колко е важно да използваме екологично чисти автомобили, за да се справим със замърсяването на въздуха.

“Инвестицията на държавните и общински администрации ще има и допълнителен стимулиращ ефект. Това е сигнал на водещите производители на електромобили, че в страната има политическа воля за въвеждане на електромобилността като важен елемент за подобряване на чистотата на въздуха и намаляването на шума от трафика в градовете“, казва Камен Василев, член на Борда на БАЕПС. “От друга страна, заявеното на високо държавно ниво намерение ще насърчи местния бизнес да инвестира в сервизно оборудване за електромобили и да предложи адекватна поддръжка както на купени в страната, така и на увеличаващия се брой индивидуално внесени електромобили.“

Според БАЕПС решението на МОСВ има и икономическо измерение, тъй като първоначалната инвестиция за покупка на електромобил е по-голяма, но разходите за ползването и поддръжката са много по-малки от тези при конвенционалните: по-малко от два лева струва изминаването на сто километра при зареждане на батерията по нощната тарифа за електричеството, а зареждането може да става и от контакта в гараж.

Общините също могат да се активизират. Големите градове и тези, които са центрове на туризъм, би трябвало да разрешат достъп до централната градска част изключително за електромобили. Всички общини биха могли да заменят дизеловите и газовите си автобуси с електрически.

„Нужни са още повече и по-смели стъпки от страна на държавата за по-бързото навлизане на електромобилите в България. Такава стъпка е публично обявен ангажимент за замяна на превозните средства на държавни агенции и служби с електрически, като до края на 2016 г. 20% от новите покупки на автомобили да са електрически“, казва Мартин Заимов, член на Борда на БАЕПС. Държавната власт би могла да помогне и с облекчения за разполагането на публично достъпни зарядни станции. Така увеличените продажби и внос на електромобили ще имат адекватен брой обществени зарядни станции.


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/baepsorg/public_html/wp-content/themes/wpex-pytheas/content-related-posts.php on line 24