Електромобили и електромобилисти на Никулденска среща

Наистина ли можеш да караш сто километра само за два лева и петдесет стотинки? Такъв въпрос ни задаваха на Никулденската ни електромобилна среща. За много хора е трудно да повярват, че това е възможно с кола. Направихме тази среща, за да се видим и поговорим, а и за покажем на на любопитните, че това е възможно е  електрическа кола.

Собственици на електрически коли се събраха днес на Никулденска електромобилна среща на паркинга на Метро 2 в София. Имаше коли от всякакви размери и марки – Kia Soul, Renault Kangoo, Tesla, Twizy, BMW i3, Tazzari Zero, REVA и др.

Организатор на събитието е Българската Асоциация Електрическите Превозни Средства (БАЕПС).

Една КИА постоя известно време и после тръгна на работа, тъй като е първото истинско електрическо такси в София. След малко дойде обаче друга КИА. Младият Димитър за втори ден кара КИА Соул, при това напълно безплатно. С верен отговор на електромобилен въпрос и малко късмет в томболата на радиоигра той е спечелил преди дни уикенд с КИА. Малкият му син „опита“ няколко електроколи. Сбирката предизвика интерес.

Мнозина наминаха да видят как е. Други, за да си направят снимка. Специално за срещата електромобилен ентусиаст бе дошъл чак от Бургас. Освен приказки имаше няколко демокръгчета с електромобил.

„Гвоздеят“ на сбирката бе червена Тесла. И малки, и големи искаха да седнат в нея и да почувстват силата на електромобила. Беше дошъл Тесла-фен, който засега има само суичър-Тесла и мечта за кола. Така се започва….

От БАЕПС планираме и други подобни срещи през едната 2016 година.

497 са официално регистрираните в България електрически превозни средства, според последни официални данни от 2014 година. Повечето от тях са в София. Електромобилите са чисти и безшумни превозни средства, поддържането им е в пъти по-евтино от конвенционалните коли, могат да паркират безплатно в центровете на големите градове, не са обложени с пътен данък. БАЕПС очаква до 2020 година общият брой електрически и хибридни превозни средства в България да надмине 30 000.

Тласък за електромобилността се очаква да даде наскоро оповестеното решение на Министерството на околната среда и водите за частично субсидиране на покупките на електромобили от българската администрация. През 2016 година МОСВ планира един милион лева от Националния доверителен екофонд за частично субсидиране при купуването на електро- и хибридни автомобили и екобусове от държавната и общинската администрация. Средствата в Националния доверителен екфонд са от търговията с парникови газове. Вече има общини, които проявяват интерес към тази възможност.

Снимки от събитието тук, линк към видео.


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/baepsorg/public_html/wp-content/themes/wpex-pytheas/content-related-posts.php on line 24