Сътрудничество между Столична община и ЧЕЗ за електромобилността

Столична община и “ЧЕЗ Разпределение България” подписаха днес меморандум за развитие и ползване на електрическите превозни средства. Българската Асоциация Електрически Превозни Средства приветства подписването на меморандума. Според БАЕПС сътрудничеството между Столична община и ЧЕЗ ще допринесе за по-бързото навличане на електромобилния транспорт в София.

С документа Общината и ЧЕЗ декларират общото си желание да спомагат за „подобряване на чистотата на въздуха, намаляване на шумовото замърсяване и развитието на устойчива градска мобилност чрез насърчаване ползването на електрически превозни средства в обществения и персоналния транспорт в град София“.

Целта на Меморандума за разбирателство е да съдейства за създаването на обща стратегия и план за действие по отношение на електрическите превозни средства. Страните да положат всички възможни усилия за ускорено изграждане на необходимата инфраструктура за презареждане на електрически превозни средства на територията на община София и предоставят най-добрите възможни условия на потребителите на електромобили и на операторите на зарядна инфраструктура.

„Столична община работи изключително сериозно по темата за намаляване на вредните емисии на атмосферния въздух“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова при подписването на меморандума. За да стимулира електрическия транспорт, през последните години на територията на Столична община бяха изградени шест зарядни станции за електромобили. „Със стъпки, които предприехме и благодарение на Българската Асоциация Електрически Превозни Средства облекчихме процедурите“, посочи още Фандъкова. Тя припомни и че електромобилите са освободени от такса при паркиране в синята и зелената зона на София. „Днес подписваме споразумението с ЧЕЗ, с което искаме да продължим тази политика да разширим мрежата от зарядни станции и да се надяваме, че ще има повече електромобили в България“, посочи кметът Фандъкова и добави, че тази тема е заложена също и в развитието на системата на градския транспорт.

„Много се радвам, че една от първите възможности да застана тук, е точно тази възможност, която ни свързва съвместно със Столична община, както и с Българска асоциация „Електрически превозни средства“, което означава, че ние имаме общи желания, както и една обща визия и тя е да помогнем да се намалят вредните емисии и шума в столицата. Това каза Душан Рибан, председател на Управителния Съвет и Изпълнителен директор на „ЧЕЗ Разпределение България“. ЧЕЗ като социално-отговорна компания, която съвместно с местните власти споделя амбициите за намаляването на вредните емисии, вижда точно в сектора на електромобилите една от възможностите как да се постигне тази цел. „Като група се ангажираме, че много тясно ще си сътрудничим както с месната власт, така и с асоциацията, за да можем максимално на тази визия и на това общо желание“, заяви той.

Повече информация в репортажа на БНР от събитието.


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/baepsorg/public_html/wp-content/themes/wpex-pytheas/content-related-posts.php on line 24