20 хил. лв. субсидии всеки закупен електромобил от администрацията

Общините и структурите на държавната администрация могат да получат по 20 хил. лева субсидии за закупуването на електромобил, или по 10 хил. лева, ако решат да купят хибриден автомобил. Това става по откритата на 31 март 2016 първа национална програма за закупуване на екологично чисти електрически и хибридни превозни средства, съобщи министърът на околната среда Ивелина Василева.

Програмата се управлява от Националния доверителен екофонд (НДЕФ), в който постъпват средства от продажбата на емисионни квоти. Според заложеното в държавния бюджет тази година Фондът разполага с ресурс от 15 млн. лева. От тях 14 млн. лева са предназначени за енергийна ефективност на публични сгради, а 1 млн. лева – за електромобили.

Пилотната програма за електромобилите е насочена към централната администрация и регионалните й подразделения, както и към общините. Целта е по опростен механизъм да се предоставя частично субсидиране при купуването на електрически или хибридни коли.

Всяка администрация може да кандидатства за частично финансиране за купуването на не повече от три превозни средства, включително микробуси, поясни министър Василева.

Схемата за кандидатстване е опростена и може да се види на сайта на НДЕФ, а срокът е до 30 май тази година. След това на конкурентен принцип ще бъдат оценени предложенията и ще се отпусне финансирането.

Министърът отбеляза, че това е първата схема, която въвежда принципа за „зелени обществени поръчки“, и действа съгласно новия Закон за обществените поръчки (ЗОП). В много държави вече се прилагат подобни схеми, добави тя.

Годишните разходи за гориво при пробег от 20 000 км на конвенционалните автомобили са средно 3150 лева, а за електромобилите – 720 лева, сравни министърът. Отделно електромобилите не генерират никакви вредни емисии. По думите й електромобилите са около шест пъти по-икономични в дългосрочен план от конвенционалните.

МОСВ предприе инициатива да намали екотаксите, които се плащат при купуването на електромобили и хибридни превозни средства, спрямо конвенционалните автомобили, припомни министър Василева. Екотаксата за електромобили е по-ниска с 30 на сто, а за хибридни – с 15 на сто. Те могат да паркират безплатно в сините и зелените зони в централната част на големите градове.

Цената на един електромобил среден клас е около 30 000 евро, коментира за „Труд” Ангел Николов, председател на българската асоциация „Електрически превозни средства“. Продажната цена на такава кола европейско производство се движи в широк диапазон – между 10 000 и 100 000 евро, уточни Николов. По думите му обаче икономията идва от разхода на гориво и от поддръжката. Ако конвенционален автомобил харчи 18 лв. за 100 километра, то електромобилът изминава същото разстояние за 2-3 лева.

В момента в България има 30 специализирани пункта за зареждане на такива коли, като 15 от тях са в София. Електромобилът може да се зарежда в гаража, както и в моловете, които предлагат подобна услуга.

 


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/baepsorg/public_html/wp-content/themes/wpex-pytheas/content-related-posts.php on line 24