Екотаксите за за електромобили падат с 30 процента

Покупката на електромобили се насърчава с 30% намаление на продуктовата такса (с 44 лв. спрямо досегашния размер на таксата за нов автомобил). Това става с приетата от правителството днес нова Наредба за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса. Вносител е Министерството на околната среда и водите.

За хибридните автомобили таксата е намалена с 15 на сто (в зависимост от възрастта – от 22 лв. до 40 лв. спрямо таксите за конвенционалните автомобили).

Екотаксите за нови автомобили падат с 5 процента, а за автомобили над 10 години таксите се увеличават с 3 процента.

„Целта на промените е да се стимулира покупката на нови автомобили“, каза след заседанието министърът на околната среда Ивелина Василева. „В България има регистрирани около 3,9 милиона автомобила. Голям процент от тях са на възраст над 10 години, като средната е около 16 години“, добави тя. Министър Василева обясни, че политиката на МОСВ е изцяло съобразена със стандарта на живот и с икономическите условия в страната. „Промените, които предлагаме, са изражение на политиката за преминаване към по-нови превозни средства. Но без да генерират сериозни тежести за хората, които не могат да си го позволят“, коментира министър Василева.

Според наредбата с 5% се намалява продуктовата такса за новите моторни превозни средства (от 146 лв. на 138 лв.) и с 3 на сто за тези до 5 години (от 200 лв. на 194 лв.). Размерите на продуктовите такси за стари автомобили се увеличават с 3 процента (от 253 лв. на 260 лв. за тези между 5 и 10 г., и от 267 лв. на 275 лв. за автомобили над 10 г.).


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/baepsorg/public_html/wp-content/themes/wpex-pytheas/content-related-posts.php on line 24