Електромобили на старт в ЕКО рали 2016-България

Електромобили от различни марки и модели се включват в  ЕКО РАЛИ 2016 – България от 29 до 31 юли, кръг от Световната купа за автомобили на алтернативно гориво на Световната автомобилна федерация (FIA Alternative energies Cup). Организатори са Спортен клуб “Интерспиид Нова Генерация“ и Българската асоциация за електрически превозни средства (БАЕПС).

Заявки за участие в Ралито ще се подават от 30 май до 3 юли.

Това е четвъртото издание на състезанието в България, част е от програмата на Община София – кандидат за Европейска столица на спорта 2018 г. В ЕКО ралито участват три групи автомобили: електромобили; хибриди; автомобили на пропан бутан (газ).  Амбициите на електромобилистите е докажат, че електрическите коли са не само най-чистите превозни средства, но също най-евтиното и ефективни превозни средства не само в града, а и извън него.

Стартът е в София, преминава се през Копривщица и Старосел, а финалът е отново в София. Маршрутът за електромобили е 285 километра, разделени на три състезателни етапа с регулаторни тестове за всеки от етапите.

Целта на ЕКО ралито е да популяризира новите технологии в автомобилите, предназначени да пестят енергия, и да излъчват по-малко възможни количества замърсители и вредни газове. Ралито насърчава шофьорите да променят навиците си на управление на автомобила, водени от стремежа за опазването на околната среда и устойчивостта на транспорта чрез използване на алтернативни горива и електроенергия.

ЕКО ралито не е състезание за „скорост“. Основното изпитание, за което се отпускат точки за ФИА-класирането, е оценката на способността да се спазва предварително определения часови график за цялото състезание. Това се изразява в идеално време за преминаване на автомобилите от една контрола до друга, а освен това изпитание е и способността да се управлява автомобила през целия маршрут на ралито с постоянна зададена скорост и спазване на всички условия на състезанието. Второто изпитание е свързано с уменията автомобилът да бъде управляван през целия маршрут на ралито чрез най-добрата възможна техника за екологично управление и най-икономично разходване на гориво.