София посрещна първия в света електрически туристически мотор

Студенти от Техническия университет в Айндховен обикалят света, за да покажат „Storm Wave”  – електрически мотоциклет, който сами са изработили в продължение на две години. Те планират да изминат 26 000 километра за 80 дни.

България е шестата страна от над 15 в целия свят, където мотоциклетът бива показан. STORM бе представен днес в София и в Стара Загора.

Околосветската обиколка с мотоциклета започна в неделя от Холандия, премина през Германия, Австрия, Унгария и Румъния. В България е зареждан само от местни мрежи, за да се покажат възможностите на електрическата мобилност.

В София моторът бе посрещнат в първия научно-технологичен парк у нас – София Тех Парк, а официални гости на събитието наред със зам.-министър Везиева бяха посланикът на Нидерландия в България Том ван Оорсхот, заместник-кметът на София Дончо Барбалов и изпълнителният директор на „София Тех Парк“ АД Йолиан Иванов. И от БАЕПС бяхме там, за до подкрепим инициативата на 25-те младежи.

Моторът, както всяко електромбоилно средство е изключително безшумен. Максималната му скорост е 160 км/ч, мощността – 100 конски сили. Ускорява до 100 км/ч за рекордните 5 секунди. „Storm Wave” разполага с уникална система за зареждане с модулни батерии, които позволяват машината да изминава 380 километра с едно зареждане. Засега мотоциклетът е на етап тестване и демонстрации.

Проектът обаче се наблюдават от много световни компании, които в някакъв момент може да решат да го произвеждат за масовия потребител.

 


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/baepsorg/public_html/wp-content/themes/wpex-pytheas/content-related-posts.php on line 24