Проекти за производство на електромобил в България

Електромобилността е важна за намаляване на вредните емисии във въздуха и развитието на София като зелен град и ще я развиваме активно, заяви днес заместник-кметът на София по направление „Транспорт и транспортни комуникации“ Евгени Крусев. Той направи това изявление на първото в България представянето на проектите PlusMOBY и FreeMOBY (Устойчива градска е-МОБИлност).

137 електрически автомобила са регистрирани в София. Всички те ползват данъчни облекчения, както и безплатно паркиране в синя и зелена зона.
Столичната община инвестира и в електрически лекотоварни автомобили. В Столичен инспекторат се използва електрически автомобил за осъществяване на дейността на структурата. Общинското предприятие „Паркове и градски градини“ използва електрически лекотоварен автомобил за поддържане на парка на НДК, което спестява до 9000 кг вредни емисии. Предвижда се да бъдат закупени и още два нови електрически лекотоварни автомобила за почистване на парковете в града. Столична община първа в страната експериментира с пускането на електробус по една от линиите на градския транспорт. Предстои да тестваме на още един електрически автобус в града.

Политическа воля има, посочи изпълнителният директор на Националния доверителен екофонд Камелия Георгиева. В момента Екофондът изпълнява пилотна схема за насърчаване използването на електромобилни превозни средства от публичната администрация – държавните и общински институции и скоро се очаква 34 електромобила да станат част от техния автопарк.

Днешното събитие е крачка в посока за справяне с климатичните промени, посочи ръководителят на Представителството на ЕК за България Огнян Златев.

По проектите МОБИ се работи по създаването на Хармони – градски миниелектромобил с потенциал за производство в страната. Българската Асоциация Електрически превозни средства (БАЕПС) работи по тях заедно с тринадесет европейски партньори, финансирани от Седма рамкова програма на Европейския съюз за научни изследвания.

Първото представяне на колата Хармони бе съпътствано от откриването на зарядна станция в THE MALL, една от първите публични зарядни станции от нова мрежа зарядни станции за електромобили в България. Планът на фирмата-оператор е до края на следващата година да има над 500 такива във всички основни населени места, разположени на основни пътни артерии, търговски обекти и т.н. Участниците в събитието имаха възможност да карат пробно електромобили от различни марки в специално организирания тест драйв.

Параметри на колата Хармони:

  • до 150 км пробег с едно зареждане;
  • скорост от над 90 км/ч. при четири часа пълно зареждане от обикновен контакт;
  • сменяеми акумулатори, зареждани и на външна станция, а при необходимост захранващи външни консуматори;
  • малък размер – по-малко от едно стандартно паркомясто;
  • Задвижването и на четирите му колела придава стабилност при движение;
  • стоманеното шаси осигурява високо ниво на безопасност за пътниците, a пластмасовите брони поемат леки удари без необходимост от ремонт.

В зависимост от конфигурацията си, Хармони може да намери разнообразни приложения за градско и крайградско използване – персонален пътнически електромобил, мини-пикап, разнос на охладени или топли храни, дори подвижна кухня. Потенциални потребители на Хармони са оператори на навлизащите широко по света платформи за абонаментно ползване на градски електромобили с краткосрочен наем. Куриери, търговски агенти, малки селскостопански производители, общопрактикуващи лекари и др. също биха оценили комфорта и ниските експлоатациони разходи.

Следващите представяния на Хармони и проектите MOBY ще се състоят в близките седмици в Бургас, Варна и Пловдив, където също ще бъдат открити зарядни станции за електромобили на ЕлДрайв – България.


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/baepsorg/public_html/wp-content/themes/wpex-pytheas/content-related-posts.php on line 24