Варна предлага сериозен потенциал за развитието на електромобилността

Първото представяне на електромобилните проекти MOBY във Варна и даването на официален старт на мрежата от зарядни станции за електромобили от платформата  на Eldrive на 6 октомври ще предложи възможности за дискусии за потенциала на електромобилността в региона: широкото й използване за различни цели, както и производство на място.

Събитието ще се състои на 6 октомври 2016 г., четвъртък, от 11,00 часа, на паркинга на Магазин HomeMax, бул. „Владислав Варненчик“ 271.

Българската Асоциация Електрически Превозни Средства (БАЕПС) е организатор на събитието съвместно с Eldrive и HomeMax, както и с Община Варна и Регионалния фонд за градско развитие. По време на събитието ще бъде обявено и стратегическото партньорство между Eldrive и HomeMax за изграждане на зарядни станции за електромобили на всички паркинги на магазините от веригата в цялата страна.

Специален акцент на събитието e представяне на проектите MOBY, който БАЕПС изпълнява в консорциум с партньори от Италия, Великобритания, Испания, Полша, Австрия, Дания и Румъния с финансовата подкрепа на ЕС. PLUS-MOBY цели разработката на Хармони (Harmony) – нискобюджетен, енергоефективен прототип на  миниелектромобил, а по FREE MOBY се разработва система за подобряване енергийната ефективност на Хармони чрез монтиране на слънчеви панели на покрива и страните й, както и чрез интегрирането в енергосистема, управлявана от умни мрежи (smart grids).

Автомобилостроенето е най-динамично развиващият се сектор в България, страната вече се оформя като един от европейските производители на компоненти за автомобилната индустрия. Стратегическото разположение на Варна и динамичното икономическо развитие на региона имат неразработен потенциал за навлизането на електромобилността.  Наличието на летище, пристанище и жп транспорт, активен бизнес с голям потенциал и квалифицирани кадри може да превърне района във важен експортен портал на автомобилна продукция с висока добавена стойност. Амбицията на БАЕПС е да използва този потенциал и компетенции за колата Harmony в рамките на MOBY и за по-активно развитие на електромобилността във Варна и Североизточна България. Използването на електромобили вече може да има икономически смисъл за компании с градска логистика (куриери, снабдители) или компании с персонални автомобили, които изминават ежедневно около 80-120 км в предимно градски условия или пътуват ежедневно до работни места извън Варна. Инсталирането на зарядни станции е интересно за хотели, ресторанти и магазини, защото привлича платежоспособни клиенти с електромобили, както и за офис-центрове и бизнес-паркове, на които дава възможност да осигурят за наемателите си условия за използване на фирмени и лични електромобили.

„Варна е ключова локация за нашата мрежа“, коментира Даниела Асенова, прокурист на „еМобилити Интернешнъл“, компанията, която стои зад проекта „Eldrive“. „Вече имаме изградени две зарядни станции в града и една в курортен комплекс Албена. До края на годината предвиждаме да изградим и още две публично достъпни зарядни станции във Варна с подкрепата на общината, както и още десет станции на други търговски локации“ допълни още тя.

На събитието се предвижда демонстриране в реално време на работата на новооткритата зарядна станция в HomeMax, първата в системата й, както и тестово каране на различни марки електромобили – Nissan Leaf и Nissan eNV-200 (осигурени от Елдрайв и финансирани от Регионален Фонд за градско развитие АД по програма JESSICA), Volkswagen eGolf и Volkswagen e-up! (осигурени от Порше България ЕООД) и Renault Twizzy (осигурени от ТопРентАКар).

Допълнителна информация:

„Eldrive“ е регионална интегрирана платформа за електромобилност, която обхваща всички елементи на електрическата мобилност – изграждане и управление за инфраструктура от зарядни станции и гъвкави схеми за краткосрочно и дългосрочно наемане на електромобили. От старта на проекта през юни 2016 г. до сега има изградени четири зарядни станции в София и три във Варна, а броят на отдаваните под наем електромобили е над 20. От компанията планират до края на 2017 г. да изградят около 500 точки за зареждане в страната и региона, а броя на предлаганите от тях електрически леки и лекотоварни автомобили да достигне 200.

Регионалният фонд за градско развитие управлява средствата по инициатива JESSICA предназначени за шестте големи града след София – Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен. JESSICA е инициатива на Европейския фонд за регионално развитие за подкрепа на устойчиви инвестиции в градска инфраструктура, наследство, образователни, спортни и културни обекти, повторно разработване на запустели терени, градска мобилност и др. Проектът Елдрайв е четвъртия JESSICA проект на Фонда в гр. Варна и включва изграждането на електрически зарядни станции и покупка електромобили. Съфинансирането по проекта е осигурено от Сосиете Женерал Експресбанк АД.


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/baepsorg/public_html/wp-content/themes/wpex-pytheas/content-related-posts.php on line 24