Нова зарядна станция за електромобили във Варна

Нова станция за зареждане на електромобили бе открита днес на паркинга на магазин Home Max във Варна. Съоръжението е първо от платформата за електромобилност „Елдрайв“ в морската столица. Проектът представи Мартин Заимов, зам.-председател на Българска Асоциация Електрически Превозни Средства в присъствието на кмета на града Иван Портних.

„Община Варна приветства подобни инициативи, насърчаваме и подкрепяме идеи, които създават условия за разгръщане на мрежата за ползване на електромобили в града“, каза Иван Портних. Той припомни, че това е втора станция за зареждане на този вид превозни средства в морската столица. „С „Елдрайв“ имаме общ проект, по който общината ще предостави безвъзмездно две площадки със съответните паркоместа за изграждане на зарядни станции“, каза кметът Портних. Проектът е одобрен за финансиране по Програма Jessica и „Регионален фонд за градско развитие“ АД и предвижда изграждане на система за градска електромобилност във Варна, Пловдив, Стара Загора и Бургас, в т.ч. инфраструктура и парк от електромобили за отдаване под наем на фирми и граждани.

Кметът Иван Портних подчерта, че се работи активно за въвеждане на мерки за подобряване качеството на въздуха във Варна и стимулиране на предприемачите за реализиране на проекти, които водят до намаляване на запрашването и замърсяването. В тази посока общината вече е осигурила 70 нови автобуса с емисионен клас ЕВРО 5 и 30 нови тролейбуса, подаден е и проект за закупуване на три електромобила.

„Благодарим на Община Варна за партньорството и взаимните усилия за внедряване на екологични начини за транспорт“, каза Мартин Заимов. Той припомни основните преимущества на автомобилите с електродвигатели – ниски разходи за километър пробег, липса на вредни емисии и шум.

По време на проявата беше представен и проектът за електроавтомобил MOBY, който БАЕПС изпълнява в консорциум с партньори от Италия, Великобритания, Испания, Полша, Австрия, Дания и Румъния с финансовата подкрепа на Седма рамкова програма на ЕС. PLUS-MOBY цели разработката на Хармони (Harmony) – нискобюджетен, енергоефективен прототип на четириколесен миниелектромобил (450-650 кг и скорост до +90 км/ч.) По FREE MOBY се разработва система за подобряване енергийната ефективност на Хармони чрез монтиране на слънчеви панели на покрива и страните на електромобила, както и чрез бъдещото му интегриране в енергосистема, управлявана от умни мрежи (smart grids).


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/baepsorg/public_html/wp-content/themes/wpex-pytheas/content-related-posts.php on line 24