До три години Пловдив може да започне сглобяване на електромобил

До три години в Пловдив може да стартира сглобяване на електромобили, обяви Камен Василев от Българска Асоциация Електрически Превозни Средства (БАЕПС) при първото представяне в града на електромобилните проекти MOBY, които Асоциацията изпълнява.

MOBY започнаха през 2013 г. с финансиране от Седма рамкова програма на ЕК. БАЕПС работи по проектите в консорциум с организации от още седем държави – Италия, Великобритания, Испания, Полша, Австрия, Дания и Румъния. По PLUS-MOBY е разработен и вече тестван в Испания прототипът на Хармони (Harmony) – нискобюджетен миниелектромобил, проектиран за каране в градски условия. FREE MOBY пък работи за подобряване на неговата енергийна ефективност чрез включване в енергосистема, управлявана от умни мрежи (smart grids).

Според експерти оценки Хармони би струвала между 12 000 и 15 000 евро, а инвестициите в линията за сглобяване могат да излязат около 40 млн. евро, което е значително по-малко отколкото струва подобна мощност за изработване на конвенционални автомобили.

Пловдив има всички предпоставки да се насочи към Хармони и големия шанс да се превърне в първият български град, производител на електромобили – както за вътрешно потребление, така и за износ. Регионът на Пловдив е силно индустриализиран. Автомобилостроенето, преработвателната промишленост и производството правят 50 процента от местната икономика.

„Районът вече е готов да  направи втората крачка – към сглобяване на краен продукт, надграждащ вече наличните производства на компоненти и подсистеми. Деветте общини около Пловдив, шестте индустриални зони и деветте висши учебни заведения могат да са основата на бъдещия електромобилен скок на Пловдив“, казва Камен Василев, който е и координатор за България на проектите MOBY. “Това може да се случи само три години, след като в Града под тепетата бе открита първата зарядна станция за електромобили”.

В рамките на събитието бе открита новата зарядна станция за електромобили, първа от платформата на Eldrive в Пловдив.  Според Камен Василев при разрастване на електротранспорта в града под тепетата ще има поне 100 такива станции с обществен достъп.

Поне 500 точки за зареждане се предвижда да има в цялата страна до края на 2017 година само в рамките на платформата Eldrive. От старта й през юни тази година до момента има изградени четири във Варна, две в Албена, четири в Пловдив, осем в софия.  Във Варна до края на годината ще има още около 10 публично достъпни зарядни точки в сътрудничество с общината. До края на месеца ще бъде открита такава и в Бургас. Повечето зарядни станции имат две точки за зареждане.

Вижте тук репортаж от Пловдив по БНТ2.