Eлектромобилно събитие в Бургас на 23 ноември

Първата зарядна станция от платформата на Eldrive в Бургас ще бъде открита на 23 ноември на паркинга на Мол Бургас Плаза. Част от събитието са представяне на електомобилните проекти MOBY и пробно каране на различни марки електромобили, отворено за всички желаещи.

Събитието, организирано от Българската Асоциация Електрически Превозни Средства (БАЕПС) и Елдрайв, ще се състои от 10 до 12:30 часа на 23 ноември 2016 (сряда) на паркинга на Мол Бургас Плаза.

БАЕПС ще представи за първи път в Бургас електромобилните проекти MOBY, които изпълнява в консорциум с организации от Италия, Великобритания, Испания, Полша, Австрия, Дания и Румъния с финансиране по Седма рамкова програма на Европейския съюз. По PLUS-MOBY е разработен и вече тестван Хармони (Harmony) – прототип на нискобюджетен градски миниелектромобил, който може да бъде сглобяван и широко използван в България. FREE MOBY работи за подобряване на неговата енергийна ефективност чрез включването на колата в енергосистема, управлявана от умни мрежи (smart grids).

Хармони е изключително удобна и практична за град като Бургас предвид на  географското му разположение, терен и инфраструктура, както и с близостта с курорти. Още повече, че приложимостта на колата е много широка: снабдяване с храни и лекарства, куриерски и транспортни услуги, туристически дейности, кетъринг, подвижна кухня и много други. Амбициите на Бургас биха допринесли за това: общинската администрация планира целият автопарк на Община Бургас да се обнови и да бъде съставен само от електромобили в близките няколко години. Бургас има водеща роля сред българските градове в навлизането на електромобилността: през март миналата година бе открита първата в града общинска зарядна станция за електромобили; общинската полиция патрулира в Морската градина с електромобили; по пилотната инициатива на Националния доверителен екофонд Бургас ще закупи два електромобила…

Електрическите автомобили имат значителни ползи за околната среда:  не генерират въглеродни емисии и спомагат за намаляването на изгорелите газове, въглеводородите и праховите частици в атмосферата. Въвеждането на електромобили и изграждането на устойчив градски транспорт е приоритет в политиката на ЕС. Община Бургас има одобрена Стратегия за устойчиво енергийно развитие 2011 – 2020 г., в която една от дефинираните цели е намаляване на емисиите от СО2 с 25% до 2020 г., както и специфичната цел да се стимулират алтернативните начини на придвижване и изграждане на нова култура на градска мобилност щадяща околната среда.

До края на годината се очакват поне четири публични зарядни точки на Eldrive в Бургас. От старта й през юни тази година до момента има изградени четири такива точки във Варна, две в Албена, четири в Пловдив и осем в София. Поне 250 точки за зареждане се предвижда да има в цялата страна до края на 2017 година само в рамките на платформата Eldrive. Общински власти и частни оператори проявяват силен интерес към възможностите за инсталиране на обществено-достъпна зарядна инфраструктура.

 

Следвайте събитието във фейсбук

Повече информация за електромобилността и БАЕПС: https://baeps.org/


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/baepsorg/public_html/wp-content/themes/wpex-pytheas/content-related-posts.php on line 24