Това могат малките електромобили

Дори и по-изгодните електрически автомобили все още не могат да се превърнат в бестселъри. Недостатъчен пробег, дълго време за зареждане и рехава инфраструктура са неизбежните им проблеми в момента. Kia Soul EV, Nissan Leaf и Renault Zoe обаче показват, че пригодността на малките електрически автомобили за ежедневно използване все пак не е за подценяване.

Материалът е предоставен от сп. auto motor und sport България, www.ams.bg


1СРАВНЯВАНИ АВТОМОБИЛИ

Kia Soul ev:
81 кВт, 0-100 км/ч за 10,8 сек, от 28 890 евро
NiSSaN leaf:
80 кВт, 0-100 км/ч за 11,2 сек, от 23 365 евро
ReNault Zoe:
65 кВт, 0-100 км/ч за 12,8 сек, от 21 500 евро

Едва ли някой би се ангажирал с идеята да обсъжда целесъобразността на въведената в края на юни в Германия премия от 4000 евро при закупуване на нов електромобил. Фактите показват, че засега тя изглежда доста безсмислена на фона на подадените по-малко от 2000 заявки във Федералната служба за икономика и външен контрол (BAFA). Ако нещата продължават по този начин, предвидените за случая 1,2 милиарда евро биха стигнали не до 2019, както е планирано, а до 2030 година.

2Все още доста високите цени, слабо развитата инфраструктура за зареждане, липсата на практичност са сред основните недостатъци, каращи типичните клиенти на семейни автомобили да се въздържат от купуването на електрически модел. Дали обаче нещата трябва да се обрисуват в чак толкова черни краски, когато става дума за експлоатационни разходи, пригодност за използване в ежедневието и възможност за зареждане? За да отговорим, ще сравним три от най-изгодните автомобили на германския пазар: Kia Soul EV (от 28 890 евро), Nissan Leaf (от 23 365 евро) и Renault Zoe (от 21 500 евро). Първо обаче ще кажем няколко дума за това как стоят нещата в България. Няма да обсъждаме наличието на инфраструктура за зареждане или пък неща като премии при закупуване, а колкото до цените, по-ниската версия Life на Zoe струва 57 990 лв., Kia Soul EV се предлага на оперативен лизинг за 711 евро без ДДС на месец (за 48 месеца при пробег до 80 000 км и допълнителна такса за повече километри), а Nissan Leaf не се предлага в България. Публикуваме обаче този тест основно за целите на познанието и за да представим възможностите на тези технологии към днешна дата.

Трудно сравними цени при електромобилите

Това, че сравняването на електрическите автомобили все още е доста трудна задача дори в Германия, показва един преглед на ценовите листи. Renault Zoe например се предлага само с възможност за наемане на батерията, чиято цена зависи от планирания пробег и продължителността на наема. Купувачът на Nissan Leaf може да избира дали да наеме или да купи батерията, която може да бъде с капацитет от 24 или 30 кВтч. Най-ниската цена със закупуване на батерията е 29 265 евро, а най-високата – 36 785 евро.

 

По друг начин стоят нещата при Kia Soul EV. моделът с извънредно богато оборудване, включително литиево-полимерна батерия във версията Plug, струва 28 890 евро, а за още 1900 евро получавате версията Play с допълнително подгряване на батерията, система с възможност за бързо зареждане с постоянен ток и термопомпа за отопление. И разбира се, човек може да си избере и съвсем нормална версия на Soul, задвижвана от двигател с вътрешно горене, на цена приблизително наполовина от тази на електрическия вариант. Последната възможност обаче не е в полезрението ни в момента – целта ни е да проверим пригодността на трите малки електрически автомобила за използване в ежедневието.

Преди това – още няколко думи, свързани с доставките на нов автомобил. В Германия Nissan и Renault ги изпълняват в рамките на четири месеца, а Kia Soul EV може да бъде доставена за 10 дни, стига клиентът да не обяви някакви специални предпочитания.

Трите автомобила ни очакват в далечната част на подземния гараж, привързани към зарядните устройства. Акумулаторите са на максимума си и ние потегляме към първото си тестово шофиране. Ще пътуваме към тестовия център на Bosch в Боксберг, където пак ни очакват зарядни станции за електромобили. Разстоянието по магистралата дотам е едва 103 км и не би трябвало да бъде никакво предизвикателство за трите автомобила, чиито уреди в началото на пътуването показват оставащ пробег между 160 (Soul) и 220 км (Leaf).

5

След кратко аварийно движение leaf напълно застива на пътя.

 

Това звучи достатъчно обнадеждаващо, за да не потеглим директно към тестовия център. Планирали сме кратка градска обиколка с трафик, потегляне и спиране, известно разстояние с изкачвания и спускания, след което 20 км аутобан на север и последващо шофиране към Боксберг. Там имаме намерение да въртим километри, докато батериите спрат да подават електрически ток за задвижване.

150 км пробег са напълно възможни в ежедневието

Маршрута в града и по аутобана преминаваме сравнително бавно, за да пестим енергийните ресурси на Soul, Leaf и Zoe. Така, след около 30 км пробег, при размяната на автомобилите установяваме, че зарядът на батериите е намалял само с 10 процента. Не сме спестили обаче включването на климатичната инсталация, защото това е практически тест от реалността и няма за цел да постигне максимално възможния пробег.

6

в спокойната атмосфера електрическите автомобили се вписват перфектно.

Междуградското шофиране през хълмовете около Льовенщайн е съпроводено с няколко спирания за фотосесии, придружени със сандвичи с леберкез и капучино. Скоро достигаме Боксберг, където смятаме да обикаляме по трасето, докато изтощим батериите.

Zoe, отбелязва колегата Бернд Щегеман, има поведението на старото Clio. Бързо се съгласяваме с него за това, че електрическото Renault проявава типичните качества на малък автомобил. Неголямата широчина на интериора и високата позиция на седене са характерни черти на френския модел. От другите два по-големи автомобила Soul е по-комфортният, като моделът на Kia дори предразполага към спортни емоции. „Движи се като напълно нормален автомобил“, отбелязва координаторът на тестовите автомобили Руди Зойферт, което не е никак малък комплимент. И по отношение на вътрешния простор, функционалността и динамичните качества Soul допуска най-малко компромиси. Електромоторът демонстрира добра тяга, кормилното управление предлага приемливи качества, а контролните уреди са практични – както впрочем и уредите на конкурентите му.

Zoe изминава малко повече километри от съперниците си

Точно след 162 километра Soul спира с изчерпани акумулаторни батерии след кратко пълзене по шосето и настоятелен предупредителен сигнал – и сякаш по поръчка се позиционира до една автобусна спирка, която изглежда направена на точното място. Естествено, тук няма да пристигне автобус, за да ни вземе, но вместо него след малко се появява едно Mitsubishi Pajero с ремарке, върху което трябва да качим автомобила и да го откараме до гаражите.

Малкият французин трябва да измине няколкостотин метра върху ремаркето.

Малкият французин трябва да измине няколкостотин метра върху ремаркето.

 

След само още два километра, или общо 164 км, спира и Nissan Leaf. Той също упорито сигнализира за опасността от спиране, изминава няколкостотин метра в режим на бавно движение, докато накрая увяхва съвсем. На 167-ия километър тази съдба сполетява и Zoe.

Извод номер 1: предупредителният сигнал се подава прекалено късно преди окончателното спиране на електрическите автомобили. Извод номер 2: Kia е също толкова практична, колкото и останалите два автомобила, въпреки по-малкия си пробег.

korici 09_2016.indd

Това показва и тестовият цикъл на ams за електрически автомобили. Soul изразходва средно 18,1 кВтч/100 км, при Leaf те са 19,1, а най-икономично е Renault Zoe със 17,5 кВтч/100 км. Zoe обаче има и акумулатори с най-малък капацитет (22 кВтч). при сегашните цени на електроенергията електрическото пътуване излиза доста евтино. Което от своя страна води до извод номер 3: шофирането на електрически автомобил е много изгодно, но първоначалната инвестиция в сравнение с автомобилите с двигател с вътрешно горене изглежда непостижима за компенсиране в близко бъдеще. Следва и извод номер 4 – трите автомобила осигуряват приемлива функционалност за ежедневието, стига да не изминавате повече от 150 км. И разбира се, да имате удобна възможност за зареждане. При това пробегът се постига, без да се насилвате да се движите в некомфортни условия без климатична система или да се принуждавате да възпирате десния си крак.

След пълно зареждане започват тестовете за динамични качества. Тук Kia изпреварва останалите с едни гърди, подобрявайки заводските си данни за ускорение до 100 км/ч с 0,4 секунди и постижение от 10,8 секунди. С максимална скорост от 145 км/ч тя е и по-бърза от конкурентите си.

Така не е изненадващо, че авторът си избира Kia Soul за обратния път до редакцията. Въпреки доста изтощителната тестова процедура компютърът показва възможност за безпроблемно завръщане до гаража. Движим се обратно по аутобана със скорост между 80 и 100 км/ч. И тук стигаме до извод номер 5: електрическите автомобили осигуряват релаксиращо пътуване. Трафикът край нас преминава бързо като на скоростен каданс, но в автомобила, с който пътуваме, е тихо, комфортно и приятно.

Текст: Хайнрих Лингнер
Снимки: Ханс-Дитер Зойферт

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: По-добре от очакваното

Човек не трябва да очаква да се сблъска с много компромиси при купуването на електромобил на съвременно техническо равнище. И трите модела в теста предлагат съвсем приемлив пробег, добър комфорт и практичност. Най-приятно ни изненада Kia Soul, която със своята наподобяваща комби каросерия и достатъчно пространство в интериора е най-пригодна за ежедневието.


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/baepsorg/public_html/wp-content/themes/wpex-pytheas/content-related-posts.php on line 24