Добри новини за електромобилите!

Добри новини за електромобилите! Така може да се обобщи чутото по време на едноименната кръгла маса, организирана от БАЕПС и Националния доверителен екофонд, която се състоя на 23 февруари 2017 г. в София. Близо 50 души от БАЕПС, НДЕФ, ИКЕМ, няколко министерства, общини, бизнес, неправителствени организации и медии взеха участие в събитието.

80 зарядни станции за електромобили ще бъдат изградени в София до две години, стана ясно по време на дискусиите. Точките за изграждане на зарядната инфраструктура са определени след допитване до всички – над 130 – собственици на електромобили в града и съгласуване с електроразпределителното дружество ЧЕЗ, действащо на територията на столицата. Предстои да се разработи и концепция за естетическия вид на зарядните колонки, обяви Румяна Милова, член на съвета на директорите на Центъра за градска мобилност. Картата на зарядните станции е разработена по инициатива на главния архитект на София Здравко Здравков и заместник кмета по транспорта Евгени Крусев. Мярката за насърчаване на електротранспорта е залегнала и в Програмата за подобряване качеството на въздуха в Столична община 2015-2017, по която в момента текат обществени обсъждания. Към днешна дата в града работят близо 20 зарядни станции за електрически автомобили.

Камелия Георгиева, изпълнителен директор на НДЕФ, представи новата схема за насърчаване използването на електрически превозни средства за 2017 г. и резултатите от миналогодишната пилотна схема. По нея са закупени 13 електрически и 3 хибридни автомобила, от 8 общини и 3 държавни администрации. Кандидатстването за новия кръг на програмата продължава до 20 април 2017 г., като обхватът на допустимите превозни средства е разширен и вече дава възможност за закупуване и на електрически четириколесни превозни средства (клас L7e), пътнически микробуси над 8+1 места, с максимално тегло до 5 тона (клас М2) и товарни автомобили с максимално тегло над 3,5 до 12 тона (клас N2). Отправени бяха препоръки и предложения на следващ етап да се предвиди частичното субсидиране и на закупуването на електробуси за градския транспорт.

Броят на електромобилите глобално расте с 50% годишно и това ще продължи до 2020 г., обясни Ангел Николов, председател на БАЕПС. До края на 2017 г. електромобилите по света ще надминат 3 млн. броя. Основната причина за положителните тенденции са технологичното развитие на батериите, където за последните 6 години цената е спаднала 4 пъти, а ефективността се е повишила 3 пъти. Политиките за насърчаване на електромобилността, развитието на зарядната инфраструктура и новите предлагани модели също допринасят за глобалния ръст. Ръстът на електромобилите в България през последните години също е около 50%, като към края на 2016 г. има регистрирани над 800 електрически превозни средства. Очаква се ръст и в пазара втора ръка на електромобили, произведени след 2014 г.

Боян Захариев, директор „Стратегическо планиране“ в Индустриален клъстер електромобили (ИКЕМ) представи анализ на възможните стимули и мерки за насърчаване на електромобилността. Последва оживена дискусия за предимствата и недостатъците на държавно насърчаваните покупки на електромобили и за ефективността на рестриктивните мерки за отделящите вредни емисии превозни средства.


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/baepsorg/public_html/wp-content/themes/wpex-pytheas/content-related-posts.php on line 24