Колко струва един електромобил?
Защо да не си купя “нормален” автомобил втора ръка?
Колко струва зареждането на един електромобил, за да измине 100 км?
Колко надеждни са батериите?
Къде се зареждат електромобилите?
Колко време се зареждат?
Какъв е пробегът?
Каква е разликата между хибридните и електрическите автомобили?
Колко са ЕПС у нас?
Какви са стимулите за насърчаване на ЕПС в България?
Какво може да се направи още за насърчаване на ЕПС?
Кои са държавите “първенци” по електромобилност?
Има твърдения, че ЕПС не са чак толкова екологични!
Какво ще стане като свърши литият за батерии, ако всички започнат да карат електромобили?

Колко струва един електромобил?

Среден клас нов електромобил към момента може да се закупи за около 60 000 лева. Но винаги, когато се прави такава покупка, трябва да се вземе предвид цената на притежание за целия живот на автомобила. Конкретно при електромобилите, по-високата първоначална цена се компенсира от по-ниските експлоатационни разходи за гориво, ремонт, консумативи, безплатно паркиране и по-ниски данъци. При среднодневен пробег над 70 км или около 25 000 км годишно, електромобилите безспорно са по-изгодни. Това вече е осъзнато от различни компании в България, които постепенно започват да подменят част от своя автопарк с електромобили.

На инвестицията в един електромобил може да се гледа като инвестиция в добре построена и изолирана къща – по-висока първоначална цена, която се компенсира от спестени разходи за климатизация и поддръжка, както и от по-висока екологичност.

Защо да не си купя “нормален” автомобил втора ръка?

Или как да си купя електромобил, когато един мноооого сносен автомобил среден клас втора ръка е 10-15 000 лв., а нов електромобил от компактен клас е 60 000 лв.?

Не е коректно да се сравняват нов и стар автомобил. На вторичния пазар, цената на 3-4 годишен електромобил от среден клас е от порядъка на 20-30 000 лв. Предимство на електромобилите втора ръка е, че поради използването им предимно в градска среда, са по-запазени поради относително по-малкото километри направен пробег. Правилото за цялостната цена на притежание и тук е в пълна сила. По-високата първоначална цена се компенсира от по-ниските експлоатационни разходи за гориво, ремонт, консумативи, безплатно паркиране и по-ниски данъци.

Колко струва зареждането на един електромобил, за да измине 100 км?

Един електромобил изразходва между 15-20 кВч електроенергия за да измине 100 км. При зареждане в домашни условия при нощна тарифа разходът за 100 км ще бъде около 2,20 лв., а при дневна тарифа около 3,50 лв. с ДДС.

Колко надеждни са батериите?

Разработката на модерните литиево-йонни батерии започва преди повече от 40 години, основно за нуждите на домашната електроника. В последните 15 години те масово се използват и в електромобилите. Един от най-продаваните електромобили е Nissan Leaf, като за последните 5 години в Европа са продадени над 50 000 броя, от които само 5 са имали проблем с батериите. Стандартната гаранция за батериите на електромобилите е сравнима с тази на двигателите на конвенционалните автомобили и обикновено е 8 години или 150 000 км.

Къде се зареждат електромобилите?

Основното място, където се зареждат електромобилите, е в гаража или в двора. Това става обикновено през нощта или през деня в гаража на офиса. Основния начин за зареждане е от стенен контакт или зарядна станция, ако има инсталирана такава. За хората, които нямат гаражи, общините изграждат специални зарядни станции в междублоковите пространства. Изследване от САЩ показва, че електромобилите се зареждат по този начин над 90% от времето.

При спешна нужда от удължаване на пробега или извънградско пътуване се използват публичните бързозарядни станции, които могат да възстановят 80% от батерията в рамките 30 минути.

Колко време се зареждат?

Зареждането до над 80% от батерията на среден клас електромобил отнема различно време според конкретния електромобил и зарядното устройство, което се използва:

 • Обикновен контакт 220V – за около 6 часа
 • От 16А контакт с трифазен 400V ток – за около 2 часа
 • От 20kW бързозарядна станция с променлив ток – за около 40 мин. – 3 часа
 • От 43kW бързозарядна станция с прав ток – за около 30 мин.

Зареждането от различните устройства винаги се съобразява с начина на ползване – над 90% от зарежданията на електромобили са от обикновен контакт през нощта.

Какъв е пробегът?

Съвременния електромобил има пробег около 200 км при оптимални условия. С усъвършенстване на технологията на батериите пробегът непрекъснато се увеличава. Сравнението на един и същ модел електромобил във времето показва еволюцията на батерията и то постигната без съществена промяна на цената, обема и теглото на батерията:

 • Модел 2012 – пробег 210 км
 • Модел 2015 – пробег 240 км
 • Модел 2017 – пробег 400 км

Каква е разликата между хибридните и електрическите автомобили?

Електрическите и хибридните автомобили се разделят на следните категории:

 1. BEV (Battery Electric Vehicles) – Електромобили, които се задвижват само от електромотор(и) и се захранват единствено от батерия, обикновено литиево-йонна. Такива са Nissan Leaf, Kia Soul EV, Renault Zoe, VW e-серията, BMW i3, всички автомобили Тесла.
 2. FCEV (Fuel-cell Electric Vehicles) – Електромобили, които се задвижват само от електромотор и се захранват от горивни клетки, обикновено базирани на сгъстен водород. Този тип технология e подкрепяна основно от Тойота и тепърва ще се развива. Основното предизвикателство пред навлизането на FCEV е изграждането на зарядна инфраструктура. Към 2016 г. в някои страни вече се предлага Toyota Mirai.
 3. PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicles) – Автомобили, които са оборудвани с два двигателя – електрически и ДВГ. Батериите могат да се захранват директно от електрическата мрежа, както и от ДВГ. Автономния пробег на PHEV само с електрически заряд варира от 20 км до 70 км, според модела и е предназначен основно за придвижване в градска среда. Най-популярни модели са Opel Ampera/Chevrolet Volt, Mitsubishi Outlander PHEV, BMW i3 Rx, Volvo V60 PHEV.
 4. HEV (Hybrid Electric Vehicles) – Автомобили, които са оборудвани с два двигателя – електрически и ДВГ, но не могат да се зареждат от електрическата мрежа. Начина на задвижване при HEV може да бъде от електродвигателя, от ДВГ или от двата едновременно. Упревлението на задвижването е електронно и зависи от скоростта, ускорението, наклон на пътя, външна температура и други. Най-популярни модели са VW Golf/Passat GTE, BMW 330e, Toyota Prius/Yaris, Lexus Hybrid Series.

Колко са ЕПС у нас?

Към средата на 2016 г. регистрираните ЕПС в България са 720. За последните три години се наблюдава годишен ръст от над 60%. Очакваме този ръст да се запази през следващите няколко години и да достигне трицифрени стойности след 2020 г.

Какви са стимулите за насърчаване на ЕПС в България?

 • Безплатно паркиране в платените зони за паркиране в големите общини (сини и зелени зони).
 • Освобождаване от местен данък (чл. 86, ал. 2 от ЗМДТ).
 • Намалена продуктова такса (екотакса) при първоначална регистрация.

Какво може да се направи още за насърчаване на ЕПС?

Мерките за насърчаване могат да са директно стимулиране и/или индиректни ограничения за превозни средства с по-ниска енергийна ефективност и високи емисии. Според БАЕПС, необходимите допълнителни мерки, които могат да бъдат приложени в България, степенувани по сила на въздействие, с цел постигане на максимален резултат са следните:

 • Норми за разход на енергия при движение (енергийна ефективност).
 • Норми за емисии за пътни превозни средства (ниски или нулеви емисии в градска среда).
 • Въвеждане на зони за достъп (особено в централни градски части) само с ЕПС.
 • Прогресивно данъчно облагане, насърчаващо използването на ЕПС.
 • Реален контрол за спазване на определените норми за енергийна ефективност и ниски емисии.
 • Директни субсидии при покупка на нови ЕПС *.
 • Данъчни кредити при покупка и използване на ЕПС *.
 • Достъп до автобусни ленти за ЕПС *.
 • Използване на електромобили за нуждите на публичната администрация и местните власти.
 • Стимулиране на навлизане на услуги за споделеното използване на ЕПС.
 • Стимулиране преминаването на таксиметровите компании и публичните превозвачи към използване на ЕПС.

*Валидно за ограничен брой/срок, до достигането на минимална критична маса превозни средства.

Кои са държавите “първенци” по електромобилност?

Норвегия е безспорен световен лидер, където 30% от всичките нови продадени автомобили в страната са електромобили. Държавите, които следват в класацията са Холандия, Франция, Великобритания, САЩ, Германия, Япония и Китай.

Повече информация тук.

Има твърдения, че ЕПС не са чак толкова екологични!

Подобни твърдения са едностраничиви и имат нужда от по-комплексно обяснение на основните взаимовръзки между енергетика и превозни средства:

 • Самото производството на един електромобил е с по-голям въглероден отпечатък отколкото този на конвенционалните.
 • Поради по-голямата енергийна ефективност и по-ниски емисии при ползване, въглеродните отпечатъци на двата автомобила се изравняват след около 8,000 км пробег или след около 3-4 месеца използване.
 • Емисиите за целият живот на един електромобил се равняват на емисиите от конвенционален автомобил с разход 3.5 л./100 км. Тоест при среден разход на конвенционален автомобил от 7 л./100 км. , един електромобил е с два пъти по-малко емисии. Тази разлика тепърва ще се увеличава, защото ДВГ технологиите са максимално усъвършенствани, а при производството на батерии технологиите тепърва се развиват.
 • Емисиите на електромобилите зависят основно от енергийния микс на доставчика на електроенергия (енергиен микс ЕРП България). Електромобилите освен като превозни средства, служат и като начин за складиране на енергия, което насърчава развитието на производство на електроенергия от ВЕИ и спомага за по-бързото навлизане на “по-зелен” енергиен микс.
 • Нулевите емисии и минималното шумово замърсяване в точката на използване правят живота ни в градовете по-приятен и здравословен и имат директно влияние върху качеството на живот.

Какво ще стане като свърши литият за батерии, ако всички започнат да карат електромобили?

Литият съвсем не е най-редкия елемент на земята, като резервите му към момента се оценяват на 183 години. И това е без да се вземе предвид разработката на нови залежи, технологии (от морска вода) и заводи за рециклиране. Има много непроучени минерални залежи използването, на които за момента не е рентабилно, но при увеличаване на цената на лития това би се променило. Проучване на Carnegie Mellon University показва, че дори цената на лития да скочи от $7 на $87 за кг, увеличението в цялостната цена на батерията няма да е повече от 15% или около 6% за самия електромобил. Основния проблем не е количеството литий, а темпото, с което успяваме да го добиваме.