Гласувател

През 2015 г. Сдружение “Велоеволюция” и Българска Асоциация Електрически Превозни Средства създадоха платформата ГЛАСУВАТЕЛ, за да представят прегледен и бърз начин за запознаване с вижданията на партиите, участващи в изборите през 2015 г., за устойчива и екологична мобилност и по-конкретно за развитието на два негови ключови елемента: велосипедния и електромобилния транспорт.

Царят бе домакин на тестдрайв на електробомили

През май 2013 г. собственици на електромобили показаха предимствата им за придвижването в градска среда на тестдрайв, организиран от Българската асоциация на електрическите превозни средства (БАЕПС) в двореца във Врана. Още един забавен тест осигуриха електрическите велосипеди на изобретателя Дико Диков и електрическата триколка на проф. Георги Тончев. Царят и много от гостите изпробваха качествата на електромобилите в кратки обиколки по бул. „Цариградско шосе”.

Групова доставка на електромобили

През 2012 г. започнахме проект за насърчаване закупуването на лекотоварни електромобили за бизнеса, в партньорство със седемте най-големи български града: София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора и Плевен. В неговите рамки инициирахме разработката и отправянето на групова поръчка за закупуване на електромобили към основни европейски доставчици от над 700 ползватели на лекотоварни пикапи за вътрешно-градски доставки в страната. В първия етап на проекта се извърши проучване и обобщаване на интереса към закупуване на електромобили от потенциални бъдещи собственици: градски куриери, дистрибутори на стоки, обществени организации и фирми за поддръжка на градска инфраструктура. Във втората фаза на проекта се разработи схема чрез преговори с вносители на електромобили за организиране на групова доставка и осигуряване на сервизно обслужване; финансиращи институции; оператори на зареждаща инфраструктура. По-късно същата година проектът беше посочен като един от шестте добри примера, свързани с електрическите превозни средства, в доклада Устойчива транспортна екосистема на Световния икономически форум в Давос.

Конференция 2011

conference2011

През 2011 г. БАЕПС съорганизира съвместно с Министерство на икономиката, енергетиката и туризма най-голямата конференция, провеждана в България, за насърчаване използването на електрически превозни средства. В рамките на два дни 20 участници представиха пред 400 души предимствата на този вид транспорт. На конференцията присъстваха министър-председателят г-н Бойко Борисов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма г-н Трайчо Трайков, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, комисарят на Европейската комисия по промишленост и предприемачество Антонио Таяни, представители на местна администрация и отговорни институции от цялата страна.