Free Moby + Moby

От 2013 г., в консорциум с партньори от Италия, Великобритания, Испания, Полша, Австрия, Дания и Румъния, БАЕПС започна изпълнението на проектите PlusMOBY и FreeMOBY, финансирани по Седма рамкова програма на Европейския съюз за научни изследвания.

Проектът PLUS-MOBY цели разработката на нискобюджетен, енергоефективен прототип на четириколесен миниелектромобил, наречен “Хармъни”, който да позволява надграждане до категория М1 (стандартен лек автомобил за превоз на пътници). “Хармъни” е съвременен градски микроелектромобил, конструиран за локално производство и отговарящ на специфичните нужди на различни групи клиенти: до 150 км пробег с едно зареждане; развиване на скорост от над 90 км/ч. при 4 часа пълно зареждане от обикновен контакт; сменяеми акумулатори, които могат да бъдат зареждани и на външна станция, а при необходимост и да захранват външни консуматори.

FREE MOBY е допълващ проект, в рамките на който разработваме система за подобряване енергийната ефективност на прототипа, чрез добавяне на слънчеви панели на покрива и страните на електромобила, както и чрез бъдещото му интегриране в енергосистема, управлявана от умни мрежи (smart grids).

Повече за проектите може да видите тук.